Met je loopbaan trouw aan jezelf zijn: 3 tips

kind Bronnie Ware, voormalig palliatief verpleegkundige en bekend als schrijver, was jarenlang aan de zijde van mensen die aan het einde van hun leven stonden. Zij was benieuwd waar mensen die de dood in de ogen kijken zoal spijt van hebben.

Ze heeft ontdekt dat als mensen terug kijken op hun leven zij vaak dezelfde dingen betreuren. Op nummer een staat: ik zou willen dat ik de moed had gehad om een leven te leiden trouw aan mezelf, in plaats van dat ik heb gedaan wat anderen van mij verwachtten.

Het is dus heel waardevol om te onderzoeken hoe jij trouw kan zijn aan jezelf. Dat geldt ook voor je loopbaan. Hoe kun jij dat werk doen wat jij graag wilt doen en niet datgene wat je omgeving van je verwacht?

Ik geef je hierbij graag 3 tips.

Tip 1: Ga terug naar je kindertijd

Kinderen weten vaak heel goed wat ze leuk vinden en wat niet. Als ze ouder worden, gaan ze zich vaak steeds meer aanpassen aan de verwachtingen vanuit thuis, vanuit school en de maatschappij in zijn geheel.

Door terug te gaan naar je kindertijd en na te denken over hoe jij was als kind, kan je helpen om goede loopbaankeuzes te maken. Waar werd jij nou echt blij van? Hoe zou jij jezelf als kind omschrijven? Wat was echt uniek aan jou? Om je geheugen op te frissen helpt het kijken naar foto’s uit je kindertijd en te praten met familie en vrienden die jou al kenden als kind.

Een voorbeeld van mezelf. Ik vond het als kind erg leuk om “winkeltje” te spelen. Urenlang was ik in de weer met alle boodschappen, de kassa en muntjes. Nu ik mijn eigen “toko” heb, wat mij erg gelukkig maakt, zie ik duidelijk de link met toen.

Tip 2: Ken je talenten

Er is een verschil tussen iets kunnen en iets willen. Je kunt erg goed in iets zijn zonder dat je er plezier aan beleeft. Bij Dynamisch Bureau gaan wij er van uit dat je alleen echt gemotiveerd bent voor datgene dat aansluit bij jouw natuurlijke aanleg, drijfveren en talenten. Jouw “aard van het beestje”.

Hoe kom je erachter waar jij warm voor loopt? Denk bijvoorbeeld aan: invloed uitoefenen, anderen helpen, kennis vergaren, geld verdienen… Maak een periode aantekeningen van goede momenten uit je leven. Doe dat op je werk en ook privé. Wanneer had jij een goed moment of een fijne dag waar je helemaal energiek en blij van werd? Grote kans dat je datgene hebt gedaan waar jouw drijfveren liggen, datgene waar jij warm voor loopt. Zie je daar naar verloop van tijd een lijn in?

Als je hier niet goed uitkomt, kan het waardevol zijn je drijfveren met een analyse in kaart te brengen. Bij Dynamisch Bureau kun je online vragenlijsten invullen om hier achter te komen. In een bespreking van de analyse zal jou veel duidelijk worden.

Tip 3: Krijg zicht op “moeten”

Ik schreef aan het begin van dit artikel over verwachtingen van anderen. Echter,we hebben minstens zoveel verwachtingen van onszelf, die ons kunnen wegdrijven van het trouw zijn aan onszelf. Vaak ervaar ik zelf het verschil tussen wat ik echt wil en wat ik móet van mezelf. Dat laatste is vaak om te voldoen aan mijn eigen verwachtingen als moeder, als vriendin, als loopbaancoach, als ondernemer, etc.

Trouw zijn aan jezelf betekent vooral datgene doen wat jij wilt, wat jóu energie geeft. Ik sta daar zelf steeds meer bij stil. Wat helpt is om twee lijstjes te maken. Een van je energiegevers en een van je energievreters. Kun je die energievreters uit je leven ombuigen of verbannen?

Veel succes met trouw zijn aan jezelf in je loopbaan. Met deze tips gaat het zeker lukken!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.