5 redenen om vooral wél te netwerken voor werk

networkAan het begin van een loopbaantraject geef ik het boek “Netwerken werkt” van Rob van Eeden en Els Nijssen aan mijn coachees. Vaak kijken mijn coachees geschrokken als ze het boek zien. Netwerken? Ik? De meesten hebben niet het idee dat zij kunnen netwerken voor werk en gaan liever voor een andere strategie om werk te vinden.

Regelmatig bestel ik een hele stapel van deze boeken bij Rob van Eeden “himself” en brengt hij deze persoonlijk bij mij langs. Aangezien Rob inmiddels probeert van zijn pensioen te genieten, heeft hij daar nu meer de tijd voor dan vroeger. Vaak maken we een praatje en onlangs gaf hij aan blij te zijn dat de uitgever de afbeelding op de voorzijde van het boek eindelijk heeft vervangen. Ik ben het met hem eens. De vrolijke vrouw op de nieuwe omslag is zeker niet zo afschrikwekkend als de twee mannen strak in het pak die eerst op het boek prijkten.

Als mijn coachees van de eerste schrik zijn bekomen en de drempel over zijn om te netwerken, we noemen dat à la “Netwerken werkt” zelfs een “netwerkcampagne”, gaan ze daar vaak het nut en zelfs de lol van inzien. Ik geef je dan ook hierbij graag vijf redenen om vooral wél te netwerken voor werk.

Reden 1: Het vergroot je kansen op een baan enorm

70% van de banen wordt niet gepubliceerd. Deze zijn al via via ingevuld voordat deze op schrift gesteld zijn. Indien je naast het solliciteren, want daar moet je zeker ook mee doorgaan, oriënterende netwerkgesprekken gaat voeren met mensen die het werk doen dat jij ambieert en bij de organisaties die jouw interesse hebben, vergroot je je kansen op werk met factor 7.

Reden 2: Het geeft je focus

Indien je start met netwerken is het van belang dat je het volgende helder voor ogen hebt: dit is mijn volgende loopbaanstap, dit is mijn motivatie ervoor en dit maakt mij daarvoor geschikt. Mijn ervaring is dat als deze omschrijving nog wat breed is, het netwerken helpt om te focussen. Wat valt af, waar wil je je vooral wel op richten? Voormalig docent John Frick die vorige keer door ons in de schijnwerpers is gezet, weet nu bijvoorbeeld dat hij de input wil gaan leveren voor de social media van anderen, zoals het maken van foto’s, films en teksten.

Reden 3: Netwerken maakt je blijer

Bij solliciteren is het helaas vaak eerst een heleboel afwijzingen incasseren voordat het raak is. Aangezien je bij oriënterende netwerkgesprekken nieuwe mensen leert kennen, kennis vergaart en vaak ook nog wat terug kan doen voor de ander, krijgen de meesten hier positieve energie van. Een goede tegenhanger dus bij het solliciteren.

Reden 4: Je hebt er je hele loopbaan iets aan

Ga, ook als je werk hebt, vooral door met netwerken. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied en zorg je dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers. Zeker nu we allemaal langer door moeten werken, is het nodig dat je weet hoe je aan het werk kan komen, en vooral ook hoe je dat kan blijven.

Reden 5: Ook jij kan het leren!

Veel mensen hebben een beeld van netwerken dat weerstand oproept. De ideale netwerker die op een borrel iedereen om zijn vinger windt. Dit wil niet zeggen dat deze persoon succes heeft met deze vlotte babbel. Waar het om gaat is gestructureerd en gefocust aan de slag te gaan. Ook jij kan dat leren! Benieuwd hoe? Je kan altijd een kosteloze kennismaking inplannen met mij of een van de andere coaches van Dynamisch Bureau!

Veel succes met netwerken. Met deze tips gaat het zeker lukken!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.