Outplacement en weten wat je wilt

contact

De huidige arbeidsmarkt vraagt mensen die een heldere visie hebben op hun toekomst. Hoe kom je nu tot een heldere visie over jezelf in de arbeidsmarkt? Dynamisch Bureau reserveert in het outplacementtraject heel bewust tijd en aandacht om te werken aan een heldere en persoonlijke visie ofwel doelstelling. We werken met diverse opdrachten, zoals: vlinderen, jouw ideale werkdag in kaart brengen, enthousiasme beschrijven, zoekrichting en doelstelling bepalen. In dit artikel ‘Outplacement en weten wat je wilt’, staat een uitwerking van de mogelijke opdrachten, zodat je een indruk hebt wat je kunt verwachten.

Vlinderen

Een opdracht binnen outplacement om uit te zoeken wat je wilt, is vlinderen. Dit is: noteer voor jezelf elementen van werk die jou aanspreken. Doe dat overal: als je op werkplekken komt, in je vrije tijd, als je buiten bent, uit de krant of t.v. De bedoeling is dat je op zoek gaat naar aantrekkelijke werksituaties. Wat spreekt jou nou precies aan? Is het de sfeer, het buiten zijn, teamwork, je eigen gang gaan, met je handen werken, een vaste werkplek, of iets anders? Schrijf dit op in een aantekenboek. Zo verzamel je allerlei ‘elementen’ die jou aanspreken. Wanneer je weinig nieuwe elementen tegenkomt, ben je hiermee klaar.

Jouw ideale werkdag

Zoek een rustige plek en laat je fantasie zijn gang gaan. Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Doe dit eerst in gedachten. Na een paar keer ga je de fantasie opschrijven. Het is heel normaal dat hierbij ook kritische gedachten naar voren komen :‘Wat heeft fantaseren nou voor zin? Of: Dat gaat me toch nooit lukken.’ Realiseer je dat dit je gedachten zijn en laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Jouw ideale werkdag. Begin bij het opstaan en loop zo je hele dag door: Waar ga je naartoe? Wat voor collega’s? Hoe ziet je werkplek eruit? Wat is jouw functie? Hoe sluit je het werk af? Wat ga je vervolgens doen? Tot het moment dat je naar bed gaat.

Enthousiasme opdracht

Beschrijf onderwerpen waar je echt enthousiast over bent in verband met werken. Is dat een bepaald issue, een actuele kwestie, een bepaald soort werk of werkterrein?

Zoekrichting

Leg alles wat je tot nu toe verzameld hebt bij elkaar en groepeer dat zo dat er een of meer zoekrichtingen ontstaan. Bv de branche, de manier van werken, een groot of klein bedrijf, de plaats, sfeer en omstandigheden. Het kan zijn dat je meerdere zoekrichtingen over houdt. Dan bepaal je later aan welke je prioriteit gaat geven.

Doelstelling

Het voorgaande wordt omgezet in een doelstelling. In die doelstelling staat welke volgende stap jij wilt zetten in je carrière, je motivatie daarvoor en waarom jij juist geschikt bent om dat werk te doen. Je omschrijft jouw persoonlijke ‘aanbod’ aan de arbeidsmarkt. Beschrijf dit realistisch en concreet. Benoem ook de spannende dingen , wat verwacht je en hoop je tegen te komen? En waar kun jij in groeien, door opleiding of ervaring? Neem voor het maken van deze tekst de tijd. Het is uiteindelijk een duidelijke sprankelende tekst die je in vertrouwen achter laat bij mensen waarvan je hoopt dat ze je verder kunnen helpen. Schaaf de tekst net zolang bij tot je tevreden bent. Een goede test om na te gaan of de tekst echt bij je past, is om hem hardop uit te spreken en te oefenen met het presenteren ervan in je omgeving.

Een baan die bij je past

Een ideaal helder hebben leidt ertoe dat je in de buurt komt van werk dat jou ligt. Wij, van Dynamisch Bureau, begeleiden jou hierbij. Tijd en aandacht besteden aan het zoeken is een proces waarin onze coaches je stimuleren en ondersteunen. Het boek: Netwerken werkt, geschreven door Rob van Eeden en Els Nijssen gebruiken wij veel in al onze outplacementtrajecten.

Heb je interesse in een outplacementtraject bekijk dan onze pagina over outplacement voor meer informatie.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.