Vergroot je werkgeluk: 5 tips

ladybug

Geluk op de werkvloer is hot. Boeken over dit onderwerp worden bestsellers, congressen met geluk als thema zijn in een mum van tijd uitverkocht en de Erasmus Universiteit van Rotterdam heeft zelfs een eigen kennis- en onderzoeksinstituut Erasmus “Happiness Economics Research Organisation” waar uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar geluk.

Steeds meer organisaties zijn ervan doordrongen dat gelukkige medewerkers beter presteren, meer bevlogen zijn en zich minder vaak ziek melden dan hun minder gelukkige collega’s.

Uit wetenschappelijk onderzoek van Sonja Lyubomirsky blijkt dat erfelijke omstandigheden ons geluk voor 50 procent bepalen. De andere 50 procent wordt verdeeld tussen externe omstandigheden zoals relatie, inkomen, gezondheid of woonomgeving (10%) en eigen gedrag en denkpatronen (40%). Erfelijkheid en je omstandigheden kan je niet direct beïnvloeden, maar je eigen gedrag en hoe je denkt wel! Op 40% van je geluk heb je dus rechtstreeks invloed, ook op je werk!

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je zelf invloed uitoefenen op je werkgeluk en dat van je collega’s? Een vast recept voor geluk is er niet. Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is dus belangrijk dat je zelf onderzoekt waar jij gelukkig van wordt!

Hierbij vijf tips die je op ideeën kunnen brengen:

Tip 1: Erken jezelf en je collega’s voor wat ze doen

Sta elke dag stil bij wat je doet en erken jezelf voor je prestaties en ook voor je inzet bij je “struggles”. Nog gelukkiger kan je worden door dat ook bij een ander te doen. Heb jij je collega vandaag al een complimentje gegeven?

Tip 2: Problemen uitdagen

Zoals boven al aangegeven wordt maar 10 % van je geluk beïnvloed door de omstandigheden. Raak je je werk kwijt? Heb je steeds problemen met een bepaalde collega? Het is vooral van belang hoe jij daar mee omgaat! Probeer problemen te zien als een kans te groeien en kijk wat wat je ervan kan leren.

Tip 3: Doe wat past bij je talenten

Er is een verschil tussen kunnen en willen. Je kan ergens erg vaardig in zijn zonder dat je er plezier aan beleeft of voldoening uit haalt. Als je werk doet dat past bij je talenten, dat aansluit op je je persoonlijke aanleg, voorkeur en behoefte, draagt dit erg bij aan je werkgeluk.

Wil je hier meer zicht op? Je kan bij ons terecht voor een TMA Talenten Analyse.

Tip 4: Zoek zingeving

Als je weet dat je onderdeel bent van een groter geheel, dat je een echte bijdrage kan leveren met je werk, wordt je werkgeluk verhoogd. Onderzoek voor jezelf jouw “why?”. Waarom doe je wat je doet?

Tip 5: Zorg voor voldoende inkomsten

Heb aandacht voor je loopbaan en zorg dat je aantrekkelijk blijft voor werkgevers. Zo kan je zorgen voor voldoende inkomsten. Want geldzorgen maken ongelukkig. Streef alleen niet na steeds rijker te worden. Want er is aangetoond dat dit niet gelukkiger maakt. Balans is ook hier het sleutelwoord.

Veel geluk op je werk! Met deze tips gaat het zeker lukken!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.