5 tips hoe je erachter komt wat je wilt met je loopbaan

Waarom mensencontact blijven zitten in een baan die niet bij ze past, en daar later spijt van krijgen……

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 14 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-outklachten. De gemiddelde verzuimduur bij burn-out was in 2011 189 dagen. Het leed van de persoon zelf en zijn omgeving is enorm en het kost de maatschappij miljarden.

Voor het ontstaan van een burn-out gaat vaak een lange periode vooraf van niet lekker in je vel zitten en diverse lichamelijke en psychische klachten waar onvoldoende aandacht aan besteed is. Het is dus zaak dat medewerkers en hun omgeving wel tijdig aan de bel trekken. Eén mogelijkheid is dan om op tijd van baan te veranderen. Als de organisatie, het werk en de eisen die gesteld worden niet meer bij iemand past, en dit niet te veranderen is, kan een verandering van baan noodzakelijk zijn. De medewerker kan dan weer opkrabbelen, in balans komen en zich energiek voelen.

Waarom blijven mensen dan toch zitten in een baan die niet past?

Om in beweging te komen ten aanzien van hun loopbaan is het nodig dat mensen weten wat hun volgende loopbaanstap is. Als je dat weet, is de eerste stap gezet.
Weten wat je wilt, een baan vinden die bij je past en als “thuiskomen” voelt, hoe doe je dat wel? De 5 tips!

Tip 1: Bekijk je levenssuccessen

Verdeel hiervoor je leven in stukken van 7 jaar en kijk wat je successen in al deze perioden zijn. Waar ben je trots op als je zo terug kijkt? Of als je dat lastig vindt, of “trots” te overdreven voor je is, wat vind je zelf dat je goed gedaan hebt? Kom je hier niet goed uit: ga eens in gesprek met je familie en bekijk foto’s van toen je klein was. Veel mensen die deze opdracht gedaan hebben zeggen: “hoe meer je terug gaat in de tijd, hoe meer je bij de “kern” komt van waar je echt blij van wordt.” In de loop van ons leven, kunnen we deze “kern” door onze opvoeding, en de verwachtingen en eisen die wij aan onszelf en onze omgeving aan ons zijn gaan stellen voor een groot deel kwijt raken. Als je hier weer meer zicht op krijgt, kan je dit gebruiken bij je loopbaankeuzes.

Tip 2: Gooi je creativiteit in de strijd

Woorden kunnen je soms helemaal vast zetten. Als je met beelden aan de slag gaat, wordt een ander hersengebied gestimuleerd en kan je op goede ideeën komen. Pak dus je stiften, tijdschriften, een schaar of andere materialen waar je graag mee werkt en maak een afbeelding of “moodboard” van jouw toekomstige werk. Dit kan je veel aanwijzingen gaan geven voor de goede richting!

Tip 3: Praat met anderen over hun werk

Leer jezelf aan om waar je ook bent, in de sportschool, op het schoolplein van je kinderen of op een verjaardag, op een luchtige manier te vragen naar mensen hun werk. De meeste mensen praten er graag over, voor veel mensen is werk een erg belangrijk levensgebied. Hierbij kan er een wereld voor je open gaan! Als de situatie het toe laat, kan het zelfs mogelijk zijn om eens mee te lopen.

Tip 4: Ga uit van vertrouwen

De beste keuzes zijn die die gemaakt zijn vanuit vertrouwen en niet vanuit angst. Daar waar wij over piekeren en wakker van liggen, komt maar in 20% van de gevallen uit. Ga dus bij jezelf te rade: als ik nu een keuze maak voor mijn loopbaan vanuit vertrouwen, wat is die dan?

Tip 5: Ga vlinderen

Nog een meer praktische tip. ‘Vlinderen’ betekent dat je elementen verzamelt van werk dat je aanspreekt. Kijk steeds goed om je heen en noteer deze. Bijvoorbeeld je loopt buiten en je ziet iemand werken in de plantsoenendienst. Niet dat jij dat ambieert, maar “buiten werken” is zeker een element dat je aanspreekt. Als je dit een tijd noteert, dat kan in je smartphone als je die hebt goed bij de notities, kan je verzameling je goed op weg helpen naar je loopbaandoel!

Wil je in het vervolg meer tips en inspiratie ontvangen over het vinden van een baan die als “thuiskomen” voelt?

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.