Outplacement is de start van een nieuw begin

Voordat je outplacement een nieuw begin op een goede manier een nieuwe start kan maken bij een volgende werkgever, is er vaak eerst aandacht nodig voor het verlies van de huidige werkkring. Je zal dus afscheid moeten nemen. Iedereen verwerkt een afscheid op zijn of haar eigen manier. Verandering en afscheid nemen, roepen vaak angst en verdriet op.

Bij een verandering ben je je houvast vaak kwijt. Waar ga je heen, wat raak je kwijt, gaat dit wel goed komen? Dit zijn normale onzekerheden, de processen onder de oppervlakte. Verwerken is de manier waarop iemand na een afscheid tot rust probeert te komen. In dit proces zijn vijf fasen te onderscheiden die de meeste mensen geheel of gedeeltelijk doorlopen.

1. Ontkennen. In deze fase bescherm je jezelf door de waarheid af te wijzen. Dit geeft je de gelegenheid om de waarheid gedoseerd tot je te laten komen.
2. Protest. Je protesteert tegen de verandering, het ontslag. Je bent boos, kan gaan huilen en schreeuwen. Vaak richt de woede zich ook tegen de brenger van het nieuws of je oude werkgever. Hierbij komen vragen naar boven als: waarom ik? waarom nu? Zo ook gedachten van wraak en schuld: ‘Het is oneerlijk’ of ’ze hadden dingen anders moeten doen’. Het is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten jezelf te zoeken. Door je druk te maken over de schuldvraag ontwijk je het gevoel van verlies en verdriet.
3. Onderhandelen. Als je merkt dat protesteren en boos zijn niet helpt, kan je een poging doen om het verlies te verwerken door doelen te stellen of het recht in eigen hand nemen.
4. Depressie. Als het verdriet niet langer te ontkennen is en protesten en onderhandelingen niet geholpen hebben, treedt vaak depressie op. Je voelt je machteloos en sluit je af voor contact.
5. Aanvaarding. Na verloop van tijd zie je dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteer je het verdriet.

Outplacementtrajecten met zorg

Door afscheid te nemen van het oude maak je ruimte voor het nieuwe.
Met zorg voor de verwerking, biedt Dynamisch Bureau outplacementtrajecten aan.
De persoonlijke coach van Dynamisch Bureau leeft met je mee, biedt perspectief èn kan goed omgaan met eventuele weerstanden en negatieve emoties. We bieden je veiligheid door de heldere opzet en structuur van ons outplacementtraject en onze ruime ervaring in het werkveld.

Outplacement is de start van een nieuw begin

Outplacement wordt gekenmerkt door het vrijkomen van energie in een nieuwe richting. We nodigen je uit gebruik van deze tijd te maken om de balans op te maken en dit ook te zien als een tijd voor nieuwe creatieve mogelijkheden. Het is de expressie van een nieuwe start, ook wel spannend… Ga je dat avontuur van outplacement met ons aan? Bekijk onze pagina over outplacement voor meer informatie.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.