3 strategieën: talenten (her)ontdekken

Waarom mensen blijven zitten in een baan die niet bij ze past.

3 redenen om talent centraal te zetten Op 9 september 2013 kwam het tweede World Happiness Report uit. Opgesteld in opdracht van de Verenigde Naties. Dit rapport omlijst een duidelijke ontwikkeling dat er mondiaal aandacht is voor het geluk en het welzijn van mensen en het meten daarvan. Ook geeft het rapport inzicht in mogelijkheden tot het verhogen van de mate waarin mensen geluk ervaren. Hier kan je het rapport vinden: World happiness report 2013.

In het rapport staat Nederland met zijn gelukscore op de 4e plaats, na Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. Over het algemeen zijn wij dus gelukkige mensen vergeleken met de anderen op deze planeet. Een belangrijke reden dat Nederlanders goed scoren, is dat wij relatief gezien veel vrijheid hebben om de keuzes te maken die wij zelf willen. Zo ook op werkgebied. Maar niet iedereen ervaart die vrijheid. Er zijn nog veel Nederlanders die met hun werk niet op de juiste plek zitten en zich daar ongelukkig door voelen. Waarom blijven zoveel mensen dan toch zitten in een baan die niet bij ze past en krijgen daar later vaak spijt van? Een reden dat mensen blijven zitten in een baan die niet bij ze past, kan zijn dat zij talenten hebben die ze onbenut laten en zo niet de stap zetten die ze graag wel zouden willen zetten.

Hoe krijg je daar meer helderheid in?

Strategie 1: Sta juist stil bij je handelen indien je in de problemen zit of een crisis ervaart

Het Chinese woord voor wat wij ‘crisis’ noemen: 危机 bestaat uit twee karakters, “危” (wēi) en “机” (jī). “危” betekent gevaar en “机” betekent kans. “Crisis’ is dus niet alleen negatief geassocieerd zoals vaak bij ons, maar laat ook duidelijk zien dat het er maar om gaat hoe je het wilt zien. Je kan binnen een crisis dus ook je kansen pakken. De grootste problemen en obstakels die je hebt, dagen je ook uit. Bekijk die eens voor jezelf. Waar loop jij in het leven steeds maar weer tegenaan? Welke kansen kan dat je geven? Maar ook: welke talenten heb jij laten zien in tijden van crisis? Vaak zijn dat talenten die tot nu toe onbenut zijn gebleven.

Strategie 2: Ga terug naar je dromen in je kindertijd

Zoek eens een rustig plekje in huis en zorg dat je niet gestoord wordt. Doe je ogen dicht en ga met je gedachten terug naar jezelf als kind. Hoe zag je er uit? Hoe voelde je je? Wanneer was jij helemaal in je element? Welke dromen had je toen je kind was? Doe je ogen weer open en schrijf op wat er allemaal bij je op kwam. Grote kans dat je bij lang vergeten talenten kan komen!

Strategie 3: Loop een dag mee bij de baan waar jouw hart sneller van gaat kloppen

Veel van ons kennen wel mensen die een baan hebben waar we jaloers op zijn, of minimaal zelf van gaan watertanden. Waarschijnlijk hoop je in deze baan talenten van jezelf kwijt te kunnen, die je in je huidige werk niet uit de verf kan laten komen. Kijk of je een dagje mee kan lopen! Wil je in het vervolg meer tips en inspiratie ontvangen over het vinden van een baan die als “thuiskomen” voelt

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.