Hooggevoelige medewerkers: de kanaries in een organisatie

 

Hooggevoelige medewerkers Onze loopbaancoach Saskia Roosen typeert hooggevoelige medewerkers als de kanaries in een organisatie. Het is een toespeling op de gekooide kanaries die de mijnwerkers vroeger meenamen in mijngangen. Kwamen er gevaarlijke gassen vrij, dan stierven eerst de kanaries en konden de werkers zich nog tijdig uit de voeten maken.

Hooggevoelige medewerkers zijn dus bij uitstek de ‘voelsprieten’ in een team en/of organisatie. Ongunstige omstandigheden of gedoe onderling? Problemen met klanten? Een hooggevoelige collega pakt die signalen feilloos op. En dat is belangrijk, want zo kunnen problemen vroegtijdig worden herkend en worden aangepakt. Wel is het belangrijk voor hooggevoelige mensen om ruimte, verantwoordelijkheid en rust te krijgen in hun team of organisatie, zodat ook deze teamspelers fluitend naar hun werk kunnen blijven gaan.

Ongeveer 20% van de mensen is hooggevoelig, zo vertelt Saskia Roosen die gespecialiseerd is in dit onderwerp. En dit is een aangeboren kenmerk, net als je kleur haar en ogen. Als je hooggevoelig bent, neem je meer zintuigelijke prikkels (signalen) waar met meer nuances. Ook heb je meer tijd nodig om deze prikkels dieper te verwerken.

Zie hier talenten die passen bij hooggevoeligheid:
Talenten bij hooggevoeligheid

Saskia: ‘Hooggevoelige mensen kennen een zeer groot verantwoordelijkheidsgevoel en blijven vaak lang rondlopen met situaties op het werk. Ook pakken ze sneller emoties van collega’s op. Als er te veel speelt op het werk en ze daardoor niet meer voldoende tijd hebben om de stress te verwerken, kan er chronische stress ontstaan. De aanmaak van het stresshormoon “cortisol” speelt daarbij een belangrijke rol. En daar kan je letterlijk ziek van worden; hoofdpijn, misselijk, buikpijn, alles doet zeer, slecht slapen. Als dit niet tijdig wordt onderkend, kan een burn-out het gevolg zijn.

Prikkelarm werken

‘Hooggevoelige mensen leggen de lat voor zichzelf erg hoog en kennen een hoge mate van verantwoordelijkheid’, zo vervolgt Saskia. ‘In mijn vorige functie als teammanager kwam ik er achter dat een aantal medewerkers die ik begeleidde bij hun re-integratie erg gebaat waren bij een rustige werkplek waar ze prikkelarm aan het werk konden. Deze medewerkers functioneerden weer prima en vielen bijna niet meer uit’. Let dus op je werkplek, zo adviseert Saskia. Kantoortuinen bijvoorbeeld zijn voor hooggevoelige mensen een crime: er is continu geluid en beweging van anderen en dat geeft te veel prikkels. ‘Het thuiswerken in deze Corona tijd, kan dus voor hooggevoelige mensen een verademing zijn, mits dit een prikkelarme omgeving is’.

Naast aandacht voor de werkomgeving is het ook belangrijk om voldoende prikkelvrije momenten te hebben. Zorg bijvoorbeeld dat je even alleen pauze neemt en tijdig stopt met werken. Het is dus zaak voor een hooggevoelige persoon om overprikkeling te herkennen en tijdig op de rem te gaan staan, aldus Saskia. Zoek daarnaast een baan waar je veel verantwoordelijkheid krijgt en in een kleine vertrouwde groep kan werken. Dan ben je als hooggevoelige medewerker optimaal op je plek en kan je je talenten maximaal inzetten voor je organisatie.

Want als de omstandigheden voor een hooggevoelige werknemer optimaal zijn, heb je een medewerker die productiever werkt, meer werkplezier ervaart, beter samenwerkt met collega’s, minder uitvalt door ziekte, en 100% zijn kwaliteit inzet voor het succes van de organisatie!

Meer weten over hooggevoeligheid in relatie tot werken? Bij Dynamisch Bureau zijn een aantal loopbaancoaches gespecialiseerd in hooggevoeligheid. Ze begeleiden je graag in Preventieve Coaching, Outplacement of Re-integratie 2e spoor.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.