Zelfcompassie: lief zijn voor jezelf!

ZelfcompassieWaarom kunnen mensen toch vaak meer hebben van anderen dan van zichzelf? Mijn moeder was opgelicht via Facebook en was bozer op zichzelf omdat ze zo naïef was geweest dan op de dader. Ik vroeg haar wat ze ervan had gevonden als het een goede vriendin was overkomen. Toen was haar oordeel een stuk milder, namelijk dan zou ze gezegd hebben dat dat iedereen had kunnen overkomen.

Het is een hele uitdaging om zelfcompassie te hebben. Ook in onze coachingstrajecten nodigen we mensen uit hun eigen menselijkheid te omarmen. En als mens ben je nu eenmaal niet perfect. Een mooi boek over dit onderwerp is geschreven door Kristin Neff.

Hieronder lees je vijf tips om te komen tot meer zelfcompassie.

Behandel jezelf als een goede vriend(in)

Dit sluit aan op bovenstaand voorbeeld. Wees je bewust van de boodschappen die je voor jezelf hebt en probeer bewust te ‘praten’ met jezelf zoals je dat met een goede vriend of vriendin zou doen. Zo kun je jezelf gerust stellen als dat nodig is.

Sta bewust stil bij positieve ervaringen en complimenten

In de waan van de dag stappen we al snel over fijne momenten heen. Ook een compliment komt vaak niet echt ‘binnen’. Belangrijk is bewust aandacht te hebben voor het positieve. Sta er bewust bij stil en laat het helemaal tot je doordringen.

Gedeelde menselijkheid

Diepe dalen horen ook bij het leven. Het is een geruststellende gedachte dat andere mensen vergelijkbare dingen meemaken. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Op dit moment zijn er anderen die in een vergelijkbare situatie zitten als jij.

Aandacht voor wat er is

Sta stil bij wat er NU aan de orde is. Hoe voel je je? Blij? Tevreden? Ook bijvoorbeeld verdriet, boosheid en onzekerheid mogen gevoeld worden en hoef je niet weg te stoppen. Sta hierbij stil en sta jezelf toe te voelen. En dat zonder jezelf en je gevoelens te veroordelen. Alles mag er zijn.

Aanraking

Het maakt voor je hersenen niet uit of je jezelf aanraakt of iemand anders. Met aanraking kun je jezelf tot rust brengen en troosten. Leg je hand op je hart, masseer je hoofd en schouders of doe een andere aanraking die bij jou past.

Veel zelfcompassie gewenst! Vind je het lastig om lief voor jezelf te zijn en komt steeds die innerlijke criticus naar boven? Je kunt altijd een keer vrijblijvend kennis maken met één van onze coaches en bespreken wat personal coaching voor jou kan betekenen!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.