Switchen van loopbaan: nu of nooit!?

Nog nooit waren er zo veel vacatures en zo weinig werkzoekenden als nu. Kansen te over om dus eens goed naar je loopbaan te kijken en te onderzoeken of er voor jou andere mogelijkheden zijn.

Of je nu werk hebt, werk zoekt of vanwege een andere reden je huidige werk niet meer kunt doen, de arbeidsmarkt biedt uitstekende mogelijkheden. Als je hetzelfde wil blijven doen, is het niet heel moeilijk om aan een nieuwe werkgever duidelijk te maken waarom jij past op de openstaande functie.
Maar wat nu als je eigenlijk iets heel anders wilt gaan doen? Wat als je wilt switchen van loopbaan? Ook dat is, zeker nu, niet onmogelijk, maar het is wel wat lastiger.

Om uiteindelijk de switch te kunnen maken, zijn deze tips je behulpzaam:

  1. Belangrijk is dat je gaat onderzoeken of de switch die je wilt maken haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan specifieke opleidingen of werkervaring die je nodig hebt om direct in een functie te kunnen werken. Zijn er daadwerkelijk mogelijkheden op de arbeidsmarkt?
  2. Verdiep je in de functie die jij zou willen invullen. Ga netwerken om meer inhoudelijke informatie over de functie te krijgen en jezelf te profileren. Past de functie echt bij jou?
  3. Blijf tijdens je zoektocht de hele tijd netwerken. Zorg dat je oriënterende netwerkgesprekken voert, zonder dat je meteen om een baan vraagt. Toon interesse in de ander en in de werkzaamheden en organisatie waar die persoon werkt. Zorg dat je helder hebt wat jouw doel is en vooral, zoals al eerder geschreven, wat jouw toegevoegde waarde is. Het boek Netwerken Werkt van Els Nijssen en Rob van Eeden is hier erg behulpzaam bij. Dynamisch Bureau gebruikt voor coachees dit boek al 15 jaar!
  4. Zoek uit: Welke organisaties bieden deze functie aan? Passen deze organisaties wel bij mij?
  5. Zorg dat je je eigen talenten en vaardigheden goed kent en deze kunt koppelen aan de functie. Wat is jouw toegevoegde waarde?
  6. Maak een vaardigheden cv. Dit laat meer zien wat jouw talenten zijn en legt minder de nadruk op functies en de organisaties uit jouw werkverleden.
  7. Ga, indien nodig, een opleiding volgen. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld gebruik maken van het STAP-budget, dat vanaf mei weer beschikbaar is. Verdiep je goed in de opleiding die nodig is voor het werk wat jij wilt doen.

Wil je weten wat kansrijke beroepen zijn? Kijk dan ook eens op de site van het UWV.

Vanzelfsprekend kunnen onze coaches van Dynamisch Bureau jou helpen om uit te zoeken wat jouw volgende stap is. En we begeleiden je om ook snel die baan te vinden waar jouw ogen (weer) van gaan twinkelen!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.