Werken met (borst)kanker

werken met borstkanker
Midden in het leven. De hele wereld over reizen. Genieten van het leven met haar vriend. De stoute schoenen aantrekken en zelfstandig loopbaancoach worden.

En dan ineens de diagnose borstkanker

Dit overkwam Denise van Marwijk, één van de loopbaancoaches van Dynamisch Bureau. Denise: “Ik was net 4 dagen 51 jaar, volop aan het werk en vol plannen voor de toekomst. En dan ineens staat je wereld volledig op zijn kop”. Alle plannen die ze had zette ze in de ijskast.

“Het behandelplan dat ik heb is pittig: chemo, immunotherapie, operatie, bestraling. Bij mijn opdrachtgevers meldde ik dat ik ziek was. Ik had echt het idee dat ik niets meer zou kunnen en een jaar thuis zou komen te zitten. Na de eerste drie chemo’s voelde ik me behoorlijk ziek en kon ik niet zo veel.“

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ondanks dat Denise zich dagen niet lekker voelde, waren er ook goede momenten. En op momenten kriebelde het en dacht ze: “Ik wil mijn leven terug! Ik wil werken – al is het maar een paar uurtjes!” Zij besprak haar wens met mij en ik zei dat ze natuurlijk nog trajecten mocht doen. Ik bewonder Denise hoe zij omgaat met haar ziekte en dat zij als loopbaancoach  in deze situatie ook van betekenis wil zijn voor onze coachees.

“Op de dagen dat ik me goed voel, werk ik één of twee uurtjes. Wat geeft dat een positieve boost! Het werk maakt dat ik even vergeet dat ik ziek ben, het geeft me een doel voor de dag en enorm veel voldoening. Ik doe gewoon mee en ik hoef even niet bezig te zijn met mijn ziekte. Uiteraard heb ik mijn ziekte ook aan mijn coachees voorgelegd: ik heb kanker, misschien vind je dat (te) spannend. Maar al ‘mijn’ coachees bleven graag bij mij. Daar ben ik heel blij mee!“

“Ik wil een voorbeeld zijn voor andere mensen: laten zien dat ook als je ziek bent, je nog dingen kunt doen waar je blij van wordt. Mensen denken vaak aan de dood bij kanker. Ik wil laten zien dat je gewoon doorleeft al is het met aanpassingen.

Valkuilen zijn er ook: vroeger werkte ik 50 uur per week. Ik merkte al snel dat dat niet meer kan, ik moet dus echt leren beter naar mijn lijf te luisteren en eerder “nee” te zeggen. En eerder hulp vragen, want ik kan niet alles zelf op dit moment. Dat is soms wel frustrerend, maar ik zie de borstkanker ook als een levensles.

Ik sport veel onder begeleiding van een oncologisch fysiotherapeut, ik kook zelf, ik wandel tussen de chemo’s door stukjes Pieterpad en kijk zoveel mogelijk naar wat er wel is, in plaats van wat er niet is. En ja, ik heb ook mijn dipdagen, dan ben ik moe en is alles me te veel. Dan moet ik van ver komen. Maar er staat veel tegenover. Laatst riep een coachee: je bent een wonder der natuur! Dat vind ik fijn, dan kan ik op zo’n dag toch een stukje voorbeeld zijn.”

Ook (borst)kanker en willen werken?

 • Spreid je energie over de dag: start bijvoorbeeld later en/of stop eerder.
 • Plan niet te veel: Vroeger 6 afspraken op een dag? 1 is ook goed!
 • Prioriteer: doe die dingen waar je energie van krijgt (eerst).
 • Leef per dag, vandaag lukt het wel, morgen misschien niet en dat is ok, accepteer dat je nu minder kan dan voorheen.
 • Durf “nee” te zeggen, laat in deze fase van je leven de verantwoordelijkheid maar een beetje los.
 • Plan minder werk en activiteiten in dan dat je denkt dat je aankunt.
 • Vraag hulp aan collega’s en/of je manager, accepteer hulp.
 • Zorg dat je gedachten niet met je aan de loop gaan: mediteer, doe aan yoga of een andere sport.
 • Luister goed naar je lichaam: zorg voor veel slaap, sport als dit lukt en eet gezond.
 • Deel je verhaal, deel je emoties. Opkroppen en vastzetten van je emoties, maakt ook voor andere mensen onduidelijk hoe jij je voelt. Door te delen krijg je hulp, steun en begrip. Bovendien komt er dan meer ruimte in jezelf om weer te genieten van de kleine dingen die er elke dag ook zijn. Een knuffel, de natuur, een lekker ontbijtje, een mooie tv serie.
 • Je kunt kiezen voor begeleiding, bijvoorbeeld door een coach van Dynamisch Bureau.

Werken met kanker. Denise laat zien dat het kan, maar is echt jouw eigen keuze. Voel goed wat voor jou hierin werkt. Ieder mens is tenslotte uniek!

Inschrijven artikelen

 • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.