Van burn-out naar werkgeluk

Uitgeput? Moeite met concentreren? Korter lontje of sneller emotioneel? Dit zijn een paar symptomen die kunnen wijzen op burn-out gerelateerde klachten. Langdurige stress kan leiden tot burn-out.

Stress op zich is niet verkeerd. Stress heeft wel degelijk een functie. Het kan je scherper maken, alerter. Denk maar aan het maken van een examen, het geven van een presentatie of een sollicitatiegesprek voeren. Bijna iedereen voelt dan een bepaalde mate van spanning en het zorgt ervoor dat we scherper zijn, waardoor we, wanneer de spanning niet te groot is, beter functioneren.

Te veel langdurige stress kan wel leiden tot klachten en uiteindelijk tot burn-out.

Hieronder 5 tips om vanuit je burn-out naar werkgeluk te komen.

1. Ga niet terug naar de ‘jij’ van voor je burn-out. Vaak ontstaat een burn-out door een combinatie van externe factoren en hoe jij dingen doet en met dingen omgaat. Wanneer je niets verandert in jouw gewoontes en patronen, is de kans op een tweede burn-out binnen vijf jaar aanzienlijk. Onderzoek wat heeft geleid tot jouw burn-out en wat jij kan veranderen zodat die tweede burn-out uitblijft. Misschien is het nodig vaker ‘nee’ te zeggen, meer echte rust momenten te pakken, vaker hulp te vragen of misschien wel een hobby op te pakken waar je echt energie van krijgt.

2. Doe jij wel werkzaamheden die passen bij jouw talenten? Soms loop je al een tijdje op je tenen, omdat je werkzaamheden doet die niet bij jouw talenten passen. Misschien kán je het wel, maar kost het je veel energie omdat het niet past bij wie jij in wezen bent. Als dit te veel speelt in je werk, kan dit leiden tot uitputting. Als je dan ook nog te maken krijgt met zogenaamde life events loopt de emmer uiteindelijk over. Bij life events kun je denken aan: mantelzorger worden, moeder of vader worden, echtscheiding, verhuizing en dergelijke. Onderzoeken wat voor werk echt bij jouw talenten past en dit dan ook op te zoeken, kan een helpen tweede burn-out voorkomen en maken dat je (weer) werkgeluk ervaart.

3. Wees lief voor jezelf.Veel mensen die een burn-out krijgen zijn erg kritisch, perfectionistisch naar zichzelf. Accepteer dat je mens bent en dus ook fouten maakt, net als iedereen. Perfectie nastreven legt onnodige druk op de prestatie. Daarnaast is perfectie een illusie. Het kan namelijk altijd beter. Wanneer je kunt accepteren dat ‘goed goed genoeg is’, kom je al een heel eind.

4. Leer echt ontspannen en te pauzeren, waardoor je je brein reset. Meer dan ooit krijgen we informatie over ons heen. Zelfs in onze pauze zitten we vaak op social media en verwerken we informatie. Ons brein is hier niet op gebouwd. Wanneer we overdag te weinig momenten nemen om ons brein te resetten, moet al deze informatie ’s nachts verwerkt worden. Met als gevolg dat we moe wakker worden. Dus leg eerder je telefoon weg (en pak die niet direct ’s ochtends als je uit bed komt weer op), neem een micropauze door even uit het raam te kijken, maak een wandelingetje of aai de kat.

5. Doe één ding tegelijk.We zijn vaak met verschillende dingen tegelijk bezig. We zijn iets aan het schrijven en er komt een mail binnen. Die gaan we dan direct lezen. In feite ben je dan aan het switchtasken, want multitasken kan niet. Dit kan alleen bij automatische handelingen, zoals wandelen en een gesprek voeren. Je kan niet lezen en een gesprek voeren.
Switchtasken zorgt ervoor dat je afgeleid bent van de ene taak en je moet verdiepen in de andere. Om weer terug te gaan naar de eerste taak, heb je een kwartier nodig om op hetzelfde niveau te komen: ‘waar was ik ook alweer gebleven’. Het kost dus ook nog extra tijd. Het helpt om je signaleringen van berichten, zoals what’s app, mail en dergelijke uit te zetten.

Natuurlijk zijn nog er nog veel meer dingen die je uit je burn-out kunnen helpen en jouw werkgeluk kunnen vergroten. Dynamisch Bureau heeft meerdere in burn-out gespecialiseerde coaches die jou hierbij kunnen helpen. Op zoek naar meer werkgeluk? Dynamisch Bureau helpt je hier graag bij.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.