Tip om te blijven ontwikkelen: STAP-budget

Een leven lang leren, dat is het motto van de overheid. Zij adviseert iedereen om zich te blijven ontwikkelen. Wij ondersteunen dat als Dynamisch Bureau van harte. De arbeidsmarkt verandert, de corona-epidemie heeft flinke gevolgen en er zijn flinke tekorten aan arbeidskrachten.

Het is niet altijd even makkelijk om als werkzoekende in springen op deze tekorten, vooral niet als je de goede opleiding mist. Om te zorgen dat het makkelijker wordt om een opleiding te doen, is het STAP-budget in het leven geroepen.

Welke opleidingen?

Iedereen tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd kan het STAP-budget aanvragen. Je ontvangt dan maximaal €1000,- voor een opleiding die aangeboden wordt op de website stap-budget.nl. Alleen deze opleidingen tellen mee voor de subsidie.

Op de website staan verschillende opleidingen benoemd, van korte relatief goedkope opleidingen tot langere opleidingen die meer kosten. Je kunt denken aan een opleiding tot heftruckchauffeur, maar ook een opleiding tot doktersassistent. Van een cursus “Invloedrijk communiceren” tot een opleiding tot vitaliteitscoach. Op de site kun je zoeken op verschillende vakgebieden, opleidingsniveaus, de kosten, etc.

Eisen STAP-budget

Naast dat de opleiding aangemeld moet zijn via de website, zijn er nog meer eisen waar je aan moet voldoen om recht te hebben op het opleidingsbudget. Zo zijn er verschillende momenten waarin je je in kunt schrijven (6 keer per jaar) en de opleiding moet tussen de 4 weken en 3 maanden na je aanvraag starten. Daarnaast mag je, als je onder de 30 bent, geen door het ministerie van OCW erkende opleiding doen, omdat je dan nog recht hebt op (eventuele) studiefinanciering. Ook mag je maar 1 keer per jaar een opleiding aanvragen, ook als je met je eerste opleiding nog niet de €1000,- hebt opgemaakt. Ook is voor ca. 300.000 toekenningen ruimte, dus wees er snel bij.

Aanvragen STAP-budget

Als je gebruik wilt maken van het STAP-budget, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar www.STAP-budget.nl en zoek een opleiding die je graag wilt doen;
  2. Ga naar de site van de aanbieder en reserveer een plek, en bewaar je aanmeldbewijs goed;
  3. Check of je al meteen je aanvraag bij het UWV kunt doen (vanaf 1 maart start het eerste aanvraagtijdvak);
  4. Dien je aanvraag in bij het STAP-portaal van het UWV, zo snel mogelijk na start van het aanvraagtijdvak, want op=op!

Is de opleiding die je wilt doen duurder dan €1000,-, dan moet je de rest van het bedrag zelf bijbetalen. Je kunt natuurlijk wel overleggen met je werkgever of je uitkeringsinstantie om te kijken of zij (deels) mee kunnen betalen.

Er staan ondertussen behoorlijk veel opleidingen waar je je voor kunt inschrijven, dus ga naar de website en maak gebruik van deze subsidie om je te blijven ontwikkelen.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.