Netwerken, ook voor introverten

Netwerken ook voor introverten

Als je op zoek bent naar een andere baan, krijg je vaak het advies te gaan netwerken. En ook als ondernemer heb je netwerkvaardigheid nodig.

Netwerken kun je leren. De één heeft er wel meer moeite mee dan de ander. Meestal is hoe je over netwerken denkt de grootste hindernis. Veel introverten hebben het idee dat ze niet kunnen netwerken, omdat ze introvert zijn. Introverten hebben doorgaans meer tijd op zichzelf nodig. Dit betekent niet dat wanneer je introvert bent, je geen contacten kunt aangaan. Ook introverten hebben behoefte aan contact en verbinding, alleen de frequentie en manier waarop verschilt met extraverten.

Hieronder een aantal tips voor netwerken voor introverten. Ben je geen introvert, maar heb je wel moeite met netwerken? Misschien zijn een aantal tips hiervan ook bruikbaar voor jou.

1. Bepaal je doel

Als iets je meer energie kost, zoals bijvoorbeeld netwerken, heb dan scherp waar je het voor wilt inzetten. Wil je een andere baan vinden, het aantal opdrachten dat je hebt uitbreiden, of wil je meer informatie over een bepaalde branche of functie? Wanneer je weet waar je het voor doet, is het makkelijker de motivatie er voor op te brengen.

2. Verander je kijk op netwerken

Wanneer je netwerken ziet als het aflopen van borrels (wat op dit moment in Coronatijd wat lastig is) en het jezelf verkopen, is er niet veel aan. Op het moment dat je het gaan zien als onderzoeken wat je voor iemand kan betekenen, krijgt het direct een andere lading. Jij hebt iets te bieden en iemand anders heeft iemand met jouw talenten nodig. Zie het als het matchen van vraag en aanbod. Ben je nog aan het onderzoeken wat jouw volgende loopbaanstap wordt? Mensen vinden het vaak leuk om over hun werk te praten en anderen te helpen, maar daar gebruik van.

3. Gebruik LinkedIn

LinkedIn is bij uitstek een middel om je netwerk in kaart te brengen en uit te breiden. Wanneer je helder hebt met wie je zou willen spreken, kan je met LinkedIn deze mensen makkelijk opzoeken. Stel dat je meer zou willen weten over het werk van een webdesigner. LinkedIn bied je de mogelijkheid op functietitel te zoeken. Op die manier ontdek je of je al mensen kent, die dit beroep uitoefenen, of dat je mensen kent die deze personen kennen. In het laatste geval vraag je aan jouw contact of hij je wil voorstellen aan die webdesigner in zijn netwerk. Het ergste wat er kan gebeuren is dat hij ‘nee’ zegt.

Ook kan je zelf deze persoon uitnodigen in je netwerk, door zelf een LinkedIn-connectieverzoek te sturen. Doe dit altijd met een persoonlijk bericht. Als mensen je niet kennen, zullen ze een onpersoonlijke uitnodiging niet snel accepteren.

4. Begin in je eigen vertrouwde omgeving

Nog niet zo thuis in netwerken? Begin vertrouwd bij de mensen die je al wel kent. Vraag of ze bereid zijn met je in gesprek te gaan en je feedback te geven. Door vaker dit soort gesprekken te hebben, wordt het makkelijker. Dit kan met een goede vriend of vriendin, mensen van de yoga, een vader die je kent van het schoolplein of oud-collega’s. Er zijn altijd wel mensen te vinden die tijd voor je vrij willen maken. Zorg er wel voor dat je van tevoren helder hebt aangegeven wat voor jou het doel van het gesprek is.

5. Verdeel je energie

Omdat introverten meer tijd op zichzelf nodig hebben, is het belangrijk te doseren. Zorg ervoor dat je niet te veel afspraken en/of bijeenkomsten achter elkaar hebt. Door goed te doseren, bouw je tijd in om op jezelf te zijn en je batterij op te laden. Je kunt jezelf niet goed presenteren als je onvoldoende energie hebt.

6. Laat het idee van jezelf verkopen los

Het idee dat je jezelf moet verkopen kun je beter loslaten. Het probleem is dat je dan erg je best gaat doen, bovendien vindt jouw gesprekspartner dat helemaal niet fijn. Want zeg nou zelf, vind jij het prettig als je met iemand in gesprek bent, die zichzelf aan het verkopen is? Het werkt beter op het moment dat je onderzoekt wat je voor de ander kunt betekenen. En je hoeft je daarbij niet op de borst te kloppen, goed weten wat je kan en wat je niet kan, is goed genoeg. Dan kom je zelfbewust en authentiek over.

7. Stel vragen

Weet je niet meteen hoe je moet beginnen? Zorg er dan voor dat je wat vragen voorbereid hebt. Als het goed is, heb je je verdiept in je gesprekspartner. Je weet wat hij of zij doet en waar. Je kunt dan vragen stellen over het bedrijf, hoe hij daar gekomen is. Daarna volgt altijd een moment dat jij de kans krijgt om iets over jezelf te vertellen.

Dit zijn zeven tips voor introverten over netwerken. Wil je meer weten/lezen, in het boek ‘Ik blijf liever thuis’ staan meer tips over netwerken voor introverten. Deze kan je hier bestellen.

Heb je liever persoonlijke begeleiding? Maak dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met een van onze coaches.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.