Wat zeg je wel en wat niet bij je sollicitatiegesprek bij re-integratie?

“Maar wat zeg ik dan?” “Ik moet solliciteren, maar ben nog niet hersteld, wat nu als ik uitgenodigd word?”. Een vraag die wij regelmatig krijgen. Veel van onze coaches hebben een chronische aandoening of ziekte. Soms zijn ze al een tijdje uit het arbeidsproces.

Over je ziekte of aandoening hoef je niets te zeggen. Een werkgever mag er ook niet naar vragen. Wanneer een werkgever er wel naar vraagt, hoef je daar geen antwoord op te geven. Ook vragen over je gezondheid of kinderwens zijn niet toegestaan. Wel mag hij vragen of je bepaalde werkzaamheden fysiek kunt uitvoeren. Dan weet de werkgever of er aanpassingen nodig zijn op je werkplek.

Wanneer moet je wel iets over je gezondheid vertellen?

  1. Indien je niet alle werkzaamheden kan uitvoeren of nog niet alle gevraagde uren kan werken. Aangezien dit van directe invloed is op de uitvoering van je functie, moet de werkgever dit weten.
  2. Indien aanpassingen aan de werkplek of de werkzaamheden nodig zijn.
  3. Indien je verwacht vaak naar het ziekenhuis/specialist te moeten of verwacht vaker dan gemiddeld ziek te zijn in het komende half jaar.

Dus alleen wanneer jouw ziekte of aandoening van invloed is op de uitvoering van je werkzaamheden, moet je dat vermelden zodat er rekening mee gehouden kan worden. Je hoeft niet te vertellen wat je hebt. Vermeld je het niet en jouw werkgever komt er later achter, kan jouw werkgever bijvoorbeeld jouw loon inhouden of je zelfs ontslaan.

Het komt regelmatig voor dat je dan aan de slag kunt met bijvoorbeeld op een werkervaringsplek/proefplaatsing of via een detachering (bij spoor 2 re-integratie). Dat heeft als voordeel dat zowel werkgever als jij kunnen onderzoeken of het van beide kanten bevalt. Daarnaast kan het voor de werkgever een voordeel dat deze van diverse regelingen gebruik kan maken.

Het is belangrijk dat je wel aangeeft onder welke voorwaarden en met welke aanpassingen je de werkzaamheden kunt doen. En focus vooral op wat je meebrengt, je talenten, drijfveren en ervaring.

Veel van onze coachees willen wel eerlijk zijn in het sollicitatiegesprek en vertellen wat er aan de hand is. Ook wanneer het niet van invloed is op hun functioneren. Dan maken ze zelf de keuze of ze iets erover willen zeggen.

Mocht je een spoor 2 bij ons (willen) volgen? Onze trajectbegeleiders kunnen je goed adviseren hoe je de sollicitatiegesprekken het beste aan kan pakken. En oefenen in een rollenspel, maakt dat je nog zekerder op gesprek gaat!
Lees meer over een spoor 2 traject bij Dynamisch Bureau

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.