Vind je droombaan met loopbaancoaching

dynamisch bureau droombaanMijn zoontje van zeven heeft gisteravond zijn schoen gezet. Hij dacht: “Ik kan het in ieder geval proberen”. Erg realistisch was deze wens niet. Hij vond vanmorgen de appel in zijn schoen die hij er zelf had ingestopt. En helaas voor hem niet de gewenste chocoladeletter. Erg teleurgesteld was hij niet, en hij nam zich voor het vanavond nog een keer te proberen.

Bij het begrip “droombaan” loop je hetzelfde risico als mijn zoontje. Je blijft dromen en net zoals mijn zoontje morgenochtend naar alle waarschijnlijkheid weer een appel in zijn schoen zal vinden, blijft jouw situatie ook ongewijzigd.

Maak je droom realiteit

Hoe zorg je ervoor dat je droom ook realiteit wordt? Voor mij is het een enorme uitdaging om samen met coachees dit ideaal in loopbaancoaching na te streven en te gaan voor een baan die bij de persoon past.

Welke stappen kun je zelf zetten om jouw droombaan te realiseren? Hieronder vind je een aantal tips.

Tip 1. Sta stil bij je talenten

De basis van het realiseren van je droombaan is helderheid krijgen in je talenten. Deze helderheid krijg je door tijd en energie te steken in het formuleren van je talenten. Breng bijvoorbeeld je levenssuccessen in kaart. Dit zijn dingen die je gedaan hebt in je leven waar je trots op bent. Hiervoor kan je voor elke zeven jaar van je leven op zoek gaan naar deze successen. Dus van 0-7, 8-14 en 15-21, etc. Veel coachees vinden het ook inzichtelijk om mensen in hun omgeving te vragen welke talenten zij zien.

Tip 2. Maak je droombaan concreet

Fantaseer er eerst helemaal op los. Hoe ziet jouw ideale werkdag er dan uit? Vervolgens kun je dit ideaal toetsen aan de realiteit door er met anderen over te praten en bijvoorbeeld op internet vacatures te zoeken of breder te kijken wat er speelt in de markt. Maak hier een doelstelling van. Schrijf op: dit is mijn volgende loopbaanstap, dit is mijn motivatie ervoor en dit maakt mij ervoor geschikt. Deze doelstelling kan je, wellicht ingekort, gebruiken op LinkedIn en je cv.

Tip 3. Oefen je pitch

Als je doelstelling helder is, oefen je in het presenteren ervan. Doe dit bij mensen die dicht bij je staan en die je vertrouwt. Kijk hoe dat gaat, vraag feedback en oefen verder. Deze zgn. pitch is de basis om verder te gaan richting werkgevers of opdrachtgevers. Deze kan je ook gebruiken voor een video cv.

Tip 4. Ga netwerken!

Als je naast solliciteren ook gaat netwerken vergroot je je kansen op werk met een factor zeven. Belangrijk is wel dit goed aan te pakken, en te vragen om advies en niet om werk. Omdat veel werk via via wordt vergeven is onze ervaring dat het voeren van oriënterende netwerkgesprekken je brengt waar je wilt: in een baan die optimaal aansluit bij je talenten en wensen.

Ik wens je veel succes met het realiseren van je droombaan!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.