Vallen en weer opstaan

 

Vallen en weer opstaanAanstaande vrijdag zou ik in het theater staan om mijn ervaringen met andere ondernemers te delen. Ik zou vertellen dat Dynamisch Bureau, weliswaar met vallen en opstaan, dit jaar al 15 jaar bestaat.

Ik zou de geschiedenis vertellen van Dynamisch Bureau, vanaf het moment dat ik, 30 jaar en nog jong en naïef, naar de Kamer van Koophandel ben gestapt om me in te schrijven, hoe ik later in financiële problemen ben gekomen en hoe ik dat heb overwonnen.

Het zat namelijk zo. In 2010 was UWV als opdrachtgever weggevallen terwijl wij financieel vrijwel volledig van hun afhankelijk waren. Er was toen geen geld meer voor re-integratie beschikbaar. Uiteindelijk stonden we €90.000,- in de min met weinig zicht op nieuwe opdrachten.

Nooit verwacht dat het zo snel weer spannend zou worden voor Dynamisch Bureau. En dit keer zijn het niet alleen re-integratie bureaus die in de problemen zijn of komen, vele ondernemers en ondernemingen in het hele land worstelen op dit moment ten gevolge van het coronavirus. Gelukkig hebben wij nu een goede buffer en kunnen de gesprekken op afstand worden gecontinueerd.

Ik neem je graag mee in wat ik geleerd heb van die situatie na 2010. Ik hoop je hiermee te inspireren en een hart onder de riem te steken. Hieronder een aantal tips om deze bizarre tijd zo goed mogelijk door te komen.

 • Probeer in het hier en nu te blijven
  Deze situatie vraagt om niet te ver vooruit te kijken. Behalve politici, bestuurders en virologen, is het zaak voor jou en mij om vooral de dag te nemen zoals hij komt. Ik merk dat ik zelf in paniek raak als ik mij bijvoorbeeld afvraag hoelang dit nog gaat duren of wat er gebeurt als ik met mijn astma besmet raak, etc. Meditatie, mindfulness of een lekkere wandeling maken, kunnen je helpen in het moment te blijven.
 • Waarde creëren
  Het is de visie van Dynamisch Bureau dat je nare gebeurtenissen zoals ziekte en ontslag uiteindelijk kan benutten om er beter uit te komen. In het boeddhisme is een uitspraak: “vergif omzetten in medicijn”. Dus zet nare situaties zoveel mogelijk om in iets moois. Ik ben elke dag bezig hoe we dit in deze situatie kunnen bereiken. Is het een grote wake-up call voor ons allen?
 • Niet opgeven
  Het is belangrijk, vind ik, om als mens en als ondernemer nooit op te geven. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ondernemers die door een diep dal zijn gegaan, uiteindelijk succesvoller zijn dan andere ondernemers. Dus zet door waar mogelijk en blijf positief als je dat lukt. En gevoelens van wanhoop, boosheid en verdriet horen daar ook gewoon bij.
 • Wees flexibel en creatief
  Ik zie hele mooie creatieve initiatieven ontstaan om ons zo goed mogelijk door deze periode heen te slaan. Bij ons stagneren de nieuwe aanmeldingen. Nu proberen wij mensen te motiveren om te kiezen voor een traject waarbij de gesprekken bij de start via beeldbellen plaatsvinden. Dit doen we door elke werkdag een kosteloze online speedcoaching aan te bieden. Zo kunnen mensen ervaren hoe het is om op afstand gecoacht te worden. Geef je op via online speedcoaching.
 • Zoek ondersteuning
  Ten slotte, zoek ondersteuning bij je financiële situatie. Zelf ben ik indertijd naar een budgetcoach gegaan en dat heeft mij enorm veel inzicht en rust gegeven. Nu zijn er ook allemaal regelingen vanuit de overheid beschikbaar. Denk niet: “Oh, ik los het wel alleen op”. Zelf heb ik toen veel te lang met de problemen rondgelopen waardoor de situatie onnodig lang duurde en uitzichtloos werd.

Inschrijven artikelen

 • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.