Laatste Loodjes

‘De laatste loodjes wegen het zwaarst’, luidt een bekend gezegde. Voor veel mensen geldt dit ook voor de laatste weken van december. In het donker opstaan om naar het werk te gaan. In de file, in een volle bus of trein, of in de kou op de fiets. Om rond schemertijd of nog later weer huiswaarts te gaan. Druk op het werk, druk met de kinderen, druk met voorbereidingen voor de feestdagen: juist in deze periode moeten nog eens extra veel ballen in de lucht worden gehouden. Daarom is het in deze donkere decembermaand belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent lichtpuntjes blijven zien en rustpuntjes inbouwen. Hoe? We geven je als coachingsbureau graag wat tips!

Begin with the end in mind > juist in deze periode waarin het soms (te) veel en vol voelt, is het belangrijk om te focussen op het resultaat dat je wilt bereiken. Een groot kerstdiner organiseren? Visualiseer dan de blije gezichten die aan tafel zitten en het gezellige samenzijn. Dat geeft positieve energie, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van recepten of het boodschappen doen.

Zet jezelf af en toe op stil > en dat hoeft maar een minuutje, liefst een paar keer per dag. Gebruik die minuut om je aandacht te richten op je lichaam. Voel bewust je voeten op de vloer, je vingers op het toetsenbord, of je rug tegen de stoelleuning. Zo creëer je micro-momentjes van ontspanning voor je lichaam. Vergeet je dit soort rustpuntjes vaak? Plan ze dan in als reminder op je mobiele telefoon, of vraag iemand je te helpen herinneren.

Balans opmaken > december kenmerkt zich ook door de start van de winter op 21 december. De winter gaat over afbouwen, afronden, stilte en de balans op mogen maken. Deze periode leent zich dus bij uitstek om mindful stil te staan bij het afgelopen jaar. Daarbij kun je bijvoorbeeld de volgende vragen in gedachten nemen:

  • Hoe kijk jij terug op jouw (werkende) leven afgelopen jaar?
  • Voelde jij nog voldoende uitdaging in je werk?
  • Heb jij je talenten kunnen benutten, of verder kunnen ontwikkelen?
  • Hoe was je omgang met je leidinggevende, met je collega’s?
  • Hoe was jouw worklife/balance in 2022?
  • Welke taken gaven je de meeste energie?
  • Zit je lekker in je (werk)vel?

Door rustig 1 van deze vragen in je op te nemen en opmerkzaam je gedachten, gevoelens en/of emoties erbij te scannen zonder deze op de inhoud te volgen, ontstaat er ruimte en lichtheid. Ook krijg je zicht op stappen die je wellicht in 2023 anders wilt doen.

Loop je wat vast, bijvoorbeeld doordat gedachten en emoties je overspoelen? Of heb je inzichten gekregen die je graag nader wilt onderzoeken? De coaches van Dynamisch Bureau helpen je er graag bij! Ook in 2023 ben je van harte welkom voor een lekker kopje koffie of thee tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.