Interpersoonlijke Mindfulness: samen zijn in aandacht

2023 is alweer iets meer dan anderhalve maand oud. Veel mensen draaien weer op volle toeren. Daar is natuurlijk niets mis mee: zeker niet als je die dingen doet waar je plezier aan beleeft en waarmee je lekker in je ‘flow’ zit.
Maar, wanneer ben je nu in flow? Dat zijn die momenten waarin je activiteiten of werkzaamheden doet die je energie geven, die je de tijd doen vergeten. Zaken waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt, en je vol enthousiasme over vertelt.
Herkenbaar? Of juist niet? In dat laatste geval, lees dan zeker even verder.

Intenties voor 2023
Traditiegetrouw zijn veel mensen met goede voornemens het nieuwe jaar gestart. Soms hebben we goede voornemen ‘just for fun’, maar vaker hebben we ze omdat er iets knelt, te druk voelt, of juist te rustig. Het uitspreken van voornemens en het zetten van intenties geeft richting om stappen te gaan zetten. De kop is eraf, de maand januari zit er nu op. Hoe kijk jij op die maand terug? Wilde je het in 2023 anders doen maar merk je dat je als vanouds het nieuwe jaar bent ingeraced? Elk moment kan je kiezen voor verandering. Sta bijvoorbeeld eens bewust stil bij wat je tegenhield om de eerste stapjes op die nieuwe weg te zetten. Wat kun je anders doen?

Interpersoonlijke mindfulness
Reflecteren op jouw handelen kun je alleen doen, maar ook heel goed samen met iemand anders. Dat kan in een goed gesprek met een collega of met een coach. Ook kan je eens experimenteren met interpersoonlijke mindfulness. Hierbij zijn zowel de spreker als de luisteraar opmerkzaam, zonder te willen of hoeven (be)grijpen wat de spreker zegt. Daardoor ontstaat ruimte om te voelen wat je echt wilt, bijvoorbeeld op werkgebied, en wat je daarbij tegenhoudt.

Wil je een keer oefenen met interpersoonlijke mindfulness? Onderstaand leggen we je uit hoe dit werkt!

Oefening > Je hebt een timer nodig en een 2e persoon met wie je deze oefening gaat doen. Dat kan je partner zijn, of een goede vriend of vriendin. Belangrijk is daarbij wel dat je een omgeving creëert waarin je oprechte aandacht voor elkaar kunt hebben. Het gaat bij deze oefening niet om de inhoud van wat er gezegd wordt maar om de ervaring van het ‘hier en nu’.

De ‘spelregels’ zijn als volgt:

    • Wijs de spreker aan, de ander is luisteraar.
    • Kies samen één onderwerp waar je om de beurt over gaat vertellen.
    • Als voorbeeld: Vertel over wat jou ten diepste blij maakt, hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat? Of: Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
    • Stel de timer in op twee minuten.
    • In die twee minuten mag de spreker alles vertellen, wat hij of zij wil, zonder onderbreking van die ander. Alles mag er zijn, ook stilte. Deze stilte vul je niet in met praten, ook al voelt het ongemakkelijk.
    • Zowel spreker als luisteraar zijn tijdens de spreektijd bewust van gevoelens, gedachten en emoties, maar nemen die uitsluitend waar zonder deze direct te benoemen.
    • Na twee minuten spreek je kort een minuut samen na. Niet over de inhoud van wat de spreker vertelde, maar over de ervaringen van het opmerkzaam zijn. Praatte de spreker bijvoorbeeld langzaam? Dan kan je als luisteraar ongeduld ervaren, of het willen invullen van het verhaal. Valt er stilte en voel je je ongemakkelijk en de behoefte om maar te blijven praten? Wees opmerkzaam op wat er in jou gebeurt tijdens het gesprek, en deel dit in het nagesprek. Je blijft dus weg bij de inhoud van wat er gezegd wordt.

Zo krijg je meer zicht op wat er werkelijk in je leeft op het gebied van je intentie of vraagstuk en werk je aan meer wijsheid en kalmte in je relatie met anderen. Wij wensen je veel succes en plezier met deze oefening!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.