Boek Monica Scheffer: ‘Ik blijf liever thuis. Netwerken voor introverten.’

 

‘Ik blijf liever thuis’

Netwerken en introversie, in Nederland is hier nog niet zo veel over geschreven. Dat maakt het nieuwe boek van Monica Scheffer, operationeel directeur en loopbaancoach bij Dynamisch Bureau uniek in Nederland. Zij voorzag het boek van de opmerkelijke titel ‘Ik blijf liever thuis’. Wat maakt dat je dit boek moet lezen? Collega coach Denise, ging hierover in gesprek met Monica.

Wat maakt dat je dit boek hebt geschreven?
Het boek is ontstaan vanuit mijn eigen zoektocht. Zelf ben ik meer introvert. Ik heb lange tijd geworsteld met het label ‘introvert’ en wilde daar meer over weten. Ik reageer bijvoorbeeld niet zo snel in een groep omdat ik graag eerst iets overdenk voordat ik reageer. In het verleden kreeg ik dan weleens de reactie dat ik me ‘meer moest laten zien’, en ging ik twijfelen of ik wel het wel goed deed. Toen ik het boek ‘Stil’ van Susan Cain las, viel voor mij het kwartje en wist ik dat ik verder met het onderwerp introversie wilde, zeker in relatie met mijn werk als loopbaancoach. In de zoektocht die volgde, ontdekte ik dat er alleen in de Engelse taal over dit onderwerp is geschreven. Terwijl veel introverten worstelen met zowel hun introversie als het idee te netwerken.

Jouw boek gaat over het belang van netwerken. Is netwerken dan zo anders voor introverte mensen?
Dat is het zeker! Introverte mensen zijn van nature niet zo gewend te vertellen over hun talenten. Ze laten liever hun resultaten gelden, in plaats van er over te spreken. In tegenstelling tot extraverten, krijgen introverten minder energie van het leggen van contact en spelen ze liever een rol op de achtergrond. Terwijl netwerken juist zo belangrijk is om verder te komen in je werk. Juist in deze tijd van Corona waar de werkloosheid oploopt, is netwerken een van de belangrijkste tools om werk te vinden. Mensen in jouw netwerk moeten het weten als jij een andere baan overweegt of juist actief werk zoekt. En nog belangrijker: dat jij goed bent in je vak, dat je er energie van krijgt en dat er je ook trots over kan vertellen. Juist daar zit vaak de ‘angel’ voor introverte mensen: zichzelf en hun kwaliteiten over de bühne brengen is niet iets wat zij van nature snel doen. Maar in de zoektocht naar ander werk, is het juist wel belangrijk dat je over die drempel heen stapt en dingen doet die buiten je comfortzone liggen.

Dat klinkt wel als energievretend uit je comfortzone komen, vinden introverte mensen dit niet enorm lastig?
In mijn boek omschrijf ik het belang van gedoseerd netwerken op een wijze die echt bij jou als persoon past. Buiten je comfortzone kan het spannend voelen, maar als iemand goed onderzoekt wat echt bij hem/haar past, dan is het voor iedereen haalbaar om doelen via een netwerk te realiseren. Het boek omvat ook opdrachten om dit te onderzoeken. Daarnaast lees je ervaringsverhalen van andere mensen: goed voorbeeld doet immers volgen. Daarbij geldt wel: volg uitsluitend wat goed bij jou als mens past en probeer ook eens wat uit. Het is dus echt een praktisch boek, waarin theorie wordt afgewisseld met opdrachten.

Netwerken klinkt vaak als aansluiten bij netwerkclubs of grote bijeenkomsten. Daar heb ik niet zoveel mee. Daarnaast maakt Corona netwerken ook wel lastig, wat raad je me nu aan?
Drink eens een kop koffie of thee met een ander. En dan natuurlijk nu zoveel mogelijk digitaal of op 1,5 meter afstand, dat is nu eventjes niet anders. Ook belangrijk: doe dit ook binnen je eigen huidige werkomgeving! Mensen vergeten vaak dat netwerken met een collega die je nog niet (goed) kent ook als een prima netwerkmoment geldt. Binnen je eigen organisatie is het minstens zo belangrijk te vertellen wat je doet. Ga er niet vanuit dat anderen weten en zien wat je doet en welke bijdrage jij levert. Mensen hebben het vaak ‘te druk’ om zich met jou bezig te houden. Neem daar zelf de verantwoordelijkheid in en zorg dus dat je koffie of thee afspraken maakt, en dat je op het netvlies van andere mensen komt. Of een lekkere lunch, mag natuurlijk ook.

Webinar
Ter ere van de boeklancering van ‘Ik blijf liever thuis’ organiseert Dynamisch Bureau een webinar waarin Monica verder ingaat op het onderwerp Introversie en Netwerken op 18 november 2020 van 20.00 uur – 21.00 uur. Aanmelden kan via deze link: webinar Introversie en Netwerken. Ruim voor het webinar ontvang je de link en het password om in te loggen.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.