Willem Moerland: “Nieuw werk vinden op mijn leeftijd zou lastig kunnen worden. Maar het is me wel gelukt.”

Willem-Moerland-Dynamisch-Bureau

Toen ik wist dat ik mijn baan kwijt zou gaan raken door een ontslagsituatie heb ik op internet gezocht naar outplacementbureaus. De website van Dynamisch Bureau sprong eruit. Met vijf bureaus heb ik een kennismakingsgesprek gevoerd en het gesprek bij Dynamisch Bureau sprak mij het meeste aan.

Mijn coach had niet meteen een oordeel, luisterde goed en kwam niet met een tot in detail ingevuld plan. Dat beviel mij goed. Ik heb zelf de insteek ‘als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan’. Een in detail vastgesteld traject is voor mij te benauwend, , dus deze werkwijze beviel mij goed.

Ik was nog nooit ontslagen en ik had wel even iets van ‘wat gebeurt er nou?’ Je hoort vaak dat vinden van werk op 60-jarige leeftijd lastig is. Weinig hoopgevend. Maar maanden thuis zitten leek me niets en ik wilde zo snel mogelijk aan het werk. Ik heb nu werk in het ziekenhuis waar ik in het verleden 23 jaar heb gewerkt en daar ben ik dik tevreden mee. 

Ik voel me thuis en ik werk nu 4 dagen per week in plaats van 6 dagen zoals in mijn vorige baan. Het salaris is aanzienlijk lager, maar meer dan genoeg om heel leuk van te kunnen leven.

In het traject kon ik zelf de regie houden en er was precies genoeg druk of rem op het moment dat dat nodig was. Ik vond het prettig dat er ook ruimte was om zaken te bespreken die niet direct met het vinden van werk te maken hadden.

Het terugkerend advies om geduld te hebben, heeft mij erg geholpen. Ik kreeg het vertrouwen dat het op den duur wel goed zou komen. Daarnaast heb ik veel gehad aan de hulp bij het maken van een goede cv en LinkedIn profiel. Mijn coach adviseerde me te netwerken wat ik niet op dag één heb omarmd. Maar toen ik serieus met netwerken aan de slag ging, had ik wel zo een baan.

Welke tips ik heb voor anderen in een vergelijkbare situatie? Ten eerste: probeer niet te twijfelen aan jezelf, blijf kritisch en geduldig. Begin daarnaast zo snel mogelijk met netwerken en zoek een goede coach die je kan begeleiden en tegen wie je aan kan praten. Ik adviseer je Dynamisch Bureau!

Ten slotte: als je dan toch zonder werk zit, probeer dan maar zo veel mogelijk te genieten van de vrijheid en de mogelijkheden die je hebt. Ik werk sinds mijn 18e en was voor mijn ontslag nog nooit 6 maanden ‘vrij’ geweest. Ik heb in de tijd als werkzoekende veel geklust, maar ook meer dan normaal contact gehad met familie en vrienden. Dat was zeker de moeite en onzekerheid waard!