Eerste hulp bij stress

 

Eerste hulp bij stress

In deze Corona tijd vinden veel mensen het lastig om alle ballen hoog te houden en in balans te blijven. Werk, de kinderen thuis en deze begeleiden bij het schoolwerk, het wegvallen van veel activiteiten die juist energie gaven, misschien wel financiële problemen… Het is voor veel mensen een moeilijke en stressvolle tijd.

Op zichzelf is stress niet slecht en kan het juist een positief effect hebben. Denk maar eens aan een sollicitatiegesprek of een presentatie die je hebt gehouden. De meeste mensen ervaren daarvoor stress of spanning. Dit is gezonde stress. Deze spanning houd je scherp en alert, waardoor je beter presteert.

Dit is anders wanneer het stressgevoel aanhoudt. Langdurige stress leidt tot zowel psychische als lichamelijke klachten. Je spieren voelen gespannen, je kunt je moelijker concentreren of je krijgt maag- of hoofdpijnklachten. Je wordt korter af naar je omgeving, je voelt je gejaagd en onrustig of misschien word je sneller emotioneel.

Langdurige stress kan ook leiden tot uitval. Steeds meer ziekteverzuim is te wijten aan langdurige stress.

Wat kan je doen wanneer je je realiseert dat je langdurige stress ervaart. Hieronder vijf tips:Tip 1: Praat erover
Geef bij je leidinggevende aan waar je last van hebt. Onderzoek of er mogelijkheden zijn om jouw werk anders in te delen, zodat je minder stress ervaart. Zijn er zaken die uitgesteld kunnen worden of door iemand anders gedaan kunnen worden? Door jouw situatie bespreekbaar te maken, ontstaan er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Als jouw leidinggevende niet weet waar je last van hebt, kan deze ook niet met je meedenken.

Tip 2: Beweeg
Hierbij is het belangrijk goed na te gaan wat je aankan. Heb je al een burn-out dan is intensief sporten af te raden. Belangrijk is dat je beweegt binnen jouw mogelijkheden. Het is een misvatting dat intensief sporten dan goed is, omdat dit ook adrenaline aanmaakt, wat een stresshormoon is. Het is dan beter een stukje te wandelen of rustig te fietsen.Tip 3: Mediteer
Door met enige regelmaat te mediteren, bij voorkeur ’s ochtends, start je je dag een stuk rustiger. Je komt dichterbij jezelf en word je bewuster van wat jij nodig hebt om je goed te voelen.Tip 4: Schrijf
Wanneer je dingen opschrijft, geef je het een plek. Dit kun je doen met taken die je nog te doen hebt. Houd je hiervan een lijstje bij, dan hoef je het niet te onthouden. Dan wordt het al rustiger in je hoofd. En schrijf dingen van je af. Door je gedachten op te schrijven, heb je een uitlaatklep en ben je het daarna vaak kwijt.Tip 5: Doe één ding tegelijk
We zijn geneigd om van alles tegelijk te doen. Appen terwijl we aan het eten zijn, telefoneren als we aan het rijden zijn…We denken dat we zo effectief zijn. Het tegendeel is waar. Het blijkt juiste dat we langer over taken doen en meer fouten maken. Daarnaast verhoogt het het stressgevoel. Maak dus eerst je ene taak af voordat je aan een volgende begint. En heb je een grote taak, reserveer dan meerdere tijdsblokken hiervoor waarbij je mobiel op stil gaat.

Wanneer je deze tips toepast, zal je al snel merken dat dat effect heeft. Blijft jouw continue stressgevoel toch aanwezig, schakel dan hulp in. Onze personal coaching kan je dan helpen om weer goed in balans te komen.

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.