De taboe op loopbaancoaching

De taboe op loopbaancoaching ‘Ik wil niet dat mijn werkgever weet dat ik bij jou ben.’ Dit is wat wij regelmatig horen wanneer mensen bij ons komen voor loopbaancoaching. Het succes van de ontwikkeladviezen vanuit de overheid waar geen werkgever bij betrokken wordt, heeft hier -naast dat ze gratis waren- misschien wel mee te maken.

Waarom eigenlijk deze terughoudendheid? De meeste mensen zijn bang dat als zij vragen om loopbaancoaching hun werkgever denkt dat ze niet tevreden zijn met hun werk en weg willen. Bij sommige werkgevers sta je dan al met één been buiten de organisatie.

Wij denken dat dit onterecht is. Vaak onterecht dat medewerkers deze angst kennen, onterecht dat veel werkgevers er zo naar kijken.

Wij pleiten voor meer openheid op dit vlak, en werkgevers kunnen hierin de eerste stap zetten. Loopbaancoaching kan er juist voor zorgen dat iemand nog meer tot bloei komt, doet waar hij goed in is, en plezier heeft in zijn werk. Iemand die zijn “talenten leeft” en op zijn plek zit, levert uiteindelijk ook meer op voor de organisatie.

Neem nu Julia. Door veranderingen in de organisatie was ze steeds meer een beleidsmedewerker geworden. Ze merkte dat ze het de laatste tijd minder naar haar zin had en dat ze ’s avonds moe thuiskwam. Ze had steeds meer moeite met de grilligheid van de politiek, waardoor ze nooit echt tot een resultaat kwam en raakte daarover meer en meer gefrustreerd.

In de gesprekken met Julia onderzocht ik haar talenten en drijfveren. Ze kwam erachter dat werkzaamheden die een kop en een staart hadden en binnen afzienbare tijd een concreet resultaat opleverden, veel beter bij haar pasten. Door netwerkgesprekken te voeren, kwam ze erachter dat ze het liefst projecten deed. Ze had al wat dingen in die richting gedaan en door nog een gerichte opleiding in die richting te doen, kon ze uiteindelijk binnen de eigen organisatie een andere stap maken.

Het resultaat was dat ze weer fluitend naar haar werk ging, daar voldoening uit haalde en met energie haar werk kon verzetten. Een win-win voor iedereen.

Taboe op loopbaancoaching

Julia is uitgekomen op een andere functie in dezelfde organisatie. Loopbaancoaching kan ook leiden tot een andere verdeling van de taken. Ja, en soms verlaat iemand de organisatie, om ruimte te maken voor een nieuwe en enthousiaste collega.

Ook nieuwsgierig wat loopbaancoaching voor jou of voor jouw medewerkers kan betekenen? Neem contact met ons op voor een kennismaking!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.