Breng wat Boeddhisme in je baan: 3 tips

Mensen krijgen over het lotusbloemalgemeen nogal eens wat te verduren in hun leven. De mensen die mij de afgelopen jaren weleens gesproken hebben, weten dat dat ook zeker voor mij geldt. Reden genoeg om met mijn handen in mijn haar te zitten, zou je zeggen.

Ik ben blij dat ik een aantal jaar geleden een Japanse vorm van boeddhisme ben gaan beoefenen, het Nichiren boeddhisme. Nichiren was een boeddhistische monnik die van mening was dat iedereen verlichting kon bereiken. Hiervoor hoef je je niet in stilte terug te trekken in een klooster, ook in het dagelijks leven kun je de Boeddha in jezelf naar boven halen. Deze beoefening houdt mij meestal goed op de been.

Aangezien werk een belangrijk deel van ons leven is, krijgen wij op werkterrein ook vaak veel te verduren. Ziekte, ontslag, conflicten op het werk, om maar wat te noemen, maken het ons vaak erg moeilijk.

Het is uiteraard niet van iedereen de wens om boeddhist te worden. Wel kun je misschien wat halen uit de ervaring en kennis die ik haal uit mijn beoefening en boeddhistische studie.

Hierbij deel ik drie tips om meer boeddhisme in je baan te brengen.

Tip 1: Je loopbaan begint bij jezelf

Veel aandacht gaat vaak uit naar waar je niet goed in bent en wat mis is gegaan. Verantwoordelijk zijn voor je eigen situatie, jezelf als uitgangspunt nemen, is in het boeddhisme belangrijk. In plaats van kijken naar waar je niet goed in bent en wat mis is gegaan, word je uitgenodigd vooral naar je eigen potentieel te kijken. Waar liggen je talenten? Waar ben je goed in? Wat kun jij doen om je situatie te verbeteren? Als je hiervan uit gaat, kunnen mensen veel meer dan je denkt.

Ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de vergrijzing, waardoor we allemaal langer door moeten werken, roepen mooie discussies op, vind ik. Hoe kun je als medewerker samen met je werkgever zorg dragen voor je eigen employability en vitaliteit? Van “mijn werkgever zorgt wel voor mij” naar “wat kan ik zelf doen om goed en gezond te blijven werken?” Prachtig voorbeeld waarin steeds meer wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid.

Tip 2: Vergif omzetten in medicijn

Een boeddhistisch beginsel is “vergif omzetten in medicijn”. Het is een grote uitdaging om dat wat je in eerste instantie erg verdrietig, bang en boos maakt, zoals een ontslag of ziektetraject, om te zetten in iets wat je van waarde kunt laten zijn voor jezelf en zeker ook voor je omgeving. Dit is, zoals vaak, makkelijker gezegd dan gedaan.

Wat helpt? Eerst je gevoel de ruimte geven. Pas als je de situatie, je rouw, een plek hebt gegeven, kun je de waarde ervan wellicht gaan inzien. Stel jezelf verschillende vragen: wat is mijn aandeel geweest in de situatie, wat heb ik van de situatie geleerd, waar zie ik nieuwe kansen voor mezelf?

Een prachtig voorbeeld van “vergif omzetten in medicijn”, is de situatie van een coachee van mij. Zij heeft erg veel ervaring met ziekte; zowel zijzelf is erg ziek geweest en ook haar man en kind. Deze ervaring gaat zij nu gebruiken door zelf als verzorgende in de thuiszorg aan de slag te gaan, zodat haar ervaring van waarde kan zijn voor anderen.

Tip 3: Draag bij aan het geluk van je collega’s

In veel organisaties is de cultuur om vooral veel te klagen. Dit kan gaan over collega’s en vaak heeft het management het te verduren. Bij het Nicheren boeddhisme wordt je uitgedaagd jezelf te veranderen, zelf gelukkig te worden én bij te dragen aan het geluk van anderen. Een compleet andere insteek kan dan zijn hoe je kunt bijdragen aan het geluk van je collega’s. Wat kun jij doen om de werksituatie en de sfeer in het team te verbeteren?

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.