After-holiday-dip of nu écht het roer om?!

After-holiday-dip of nu écht het roer omMet welk gevoel sta jij op na je heerlijke vakantie om aan het werk te gaan? Spring je uit bed, sta je fluitend onder de douche, zin in de dag die komen gaat?

Of denk je met weemoed terug aan die heerlijke Franse camping of de bungalow in het zonovergoten Italië? En zou je het liefst lekker willen blijven liggen en zie je op tegen de werkdag?

Schaar jij jezelf onder de tweede categorie? Je bent niet de enige! Volgens onderzoek van Monsterboard heeft 60% van de Nederlanders last van de zogenaamde ‘after-holiday-dip’.

Dus neem je tijd om weer te wennen, het is normaal dat je een tijdje uit je doen bent. Of zoals de Amerikaanse schrijver Elbert Hubbert het zegt: “niemand heeft een vakantie zo hard nodig als iemand die er net een heeft gehad”.

Het kan ook helder zijn dat het écht het moment is om iets anders te gaan doen. De arbeidsmarkt is nog nooit zo goed geweest. Als je denkt, nu is het tijd om het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een andere baan, hierbij 5 tips om dit te realiseren.

Tip 1 Verhelder je talenten
De basis van het realiseren van een andere baan is meer helderheid krijgen in je talenten. Deze krijg je door tijd en energie te steken in het formuleren van je talenten. Breng bijvoorbeeld je levenssuccessen in kaart. Dit zijn dingen die je gedaan hebt in je leven waarvan je denkt: “dat heb ik maar mooi gedaan of voor elkaar gekregen”. Hiervoor kan je voor elke zeven jaar van je leven op zoek gaan naar deze successen. Dus van 0-7, 8-14 en 15-21, etc. Deze successen kun je vertalen naar talenten: wat zegt dit succes over jouw talent(en)? Daarnaast kan het inzichtelijk zijn om mensen in hun omgeving te vragen welke talenten zij zien. Een mooie tool om meer zicht te krijgen is ook onze TMA Talentenanalyse.

Tip 2 Maak je doel concreet
Fantaseer er eerst helemaal op los. Hoe ziet jouw ideale werkdag er dan uit? Vervolgens kun je dit ideaal toetsen aan de realiteit door er met anderen over te praten en bijvoorbeeld op internet vacatures te zoeken of breder te kijken wat er speelt in de markt. Maak hier een doelstelling van. Schrijf op: dit is mijn volgende loopbaanstap, dit is mijn motivatie ervoor en dit maakt mij ervoor geschikt. Deze doelstelling kan je, wellicht ingekort, gebruiken op LinkedIn en je cv.

Tip 3 Oefen je pitch
Als je doelstelling helder is, oefen je in het presenteren ervan. Doe dit bij mensen die dicht bij je staan en die je vertrouwt. Kijk hoe dat gaat, vraag feedback en oefen verder. Deze zgn. pitch is de basis om verder te gaan richting werkgevers of opdrachtgevers. Deze kan je ook gebruiken voor een video-cv.

Tip 4 Ga netwerken!
Als je naast solliciteren ook gaat netwerken vergroot je je kansen op werk met een factor zeven. Belangrijk is wel dit goed aan te pakken, en te vragen om advies en niet om werk. Omdat veel werk via via wordt vergeven is onze ervaring dat het voeren van oriënterende netwerkgesprekken je brengt waar je wilt: in een baan die optimaal aansluit bij je talenten en wensen.

Tip 5 Zoek hulp
Het klinkt allemaal makkelijk: je talenten verhelderen en een doelstelling maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht je hier niet goed uitkomen: zoek een goede loopbaancoach. Wellicht dat je een klik hebt met één van de beschikbare coaches van Dynamisch Bureau.

Veel succes met wennen of… het roer omgooien!

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.