5 manieren om wél goed stil te staan bij verlies van je werk

person woman Mensen krijgen steeds vaker te maken met het verliezen van hun werk; banen voor het leven zijn er nauwelijks meer. Op de Flexbarometer¹ worden gegevens van CBS en TNO bijgehouden van het aantal werkenden in Nederland, verdeeld over de verschillende typen contracten. Het blijkt dat het aantal flexibele contracten in 12 jaar tijd met 60% is gestegen. En de verwachting is dat de komende jaren het aantal flexibele contracten ten opzichte van het aantal vaste contracten alleen nog maar zal toenemen.

Het kan jou ook gebeuren, dat jij je werk verliest. Hoe ga jij daar mee om? Ben je boos en verdrietig? Neem je de tijd om afscheid te nemen? Zie je het als een nieuwe kans?

Ooit ging ik zelf op sollicitatiegesprek voor de functie van re-integratieconsulent. Er werd mij gevraagd waarom ik weg was gegaan bij mijn laatste werkgever. Nadat de recruiter mij hierop wat verder had doorgezaagd, kwamen de tranen. Na twee jaar was mijn contract niet verlengd en ik had dit duidelijk nog niet goed verwerkt.

Achteraf zie ik dat ik mezelf beter wat meer tijd had kunnen gunnen om mijn ontslag een plek te geven. Ik was echter direct aan de slag gegaan met solliciteren.

In dit artikel lees je manieren hoe je dit anders kan doen dan ik en 5 manieren vindt om wél stil te staan bij verlies van je werk.

1. Neem fysiek afscheid

Van veel mensen bij mij in de coachpraktijk hoor ik dat ze eigenlijk geen afscheid hebben genomen op het werk. Ze zijn bijvoorbeeld ziek geworden en zijn niet meer terug gekomen op het werk. Als je werk eindigt, loont het om tijd in te ruimen voor een daadwerkelijk afscheid.

Doe dit op een manier die bij je past en bij de werkgever: groots gevierd of juist met alleen die fijne collega’s waar jij het goed mee kon vinden. Ook kan het helpen om nog eens terug te gaan naar je oude werkplek. Zo was een coachee van mij nog een laatste keer aan haar bureau gaan zitten en heeft het zien van haar werkplek goed op zich in laten werken. Zo kon zij uiteindelijk écht afscheid nemen.

 

2. Schrijf een afscheidsbrief

Veel van mijn coachees zitten nog vol verdriet en boosheid wegens hun ontslag. Lastig, want waar kunnen zij (naast mij) nog terecht met hun heftige gevoelens? Familie en vrienden zitten vaak niet meer te wachten op deze “verhalen”. Het schrijven van een afscheidsbrief aan de werkgever geef ik dan als suggestie mee. Deze wordt niet werkelijk verstuurd naar de werkgever, maar geeft hun de mogelijkheid alles wat zij kwijt willen aan het papier toe te vertrouwen.

Het schrijven van zo’n brief kan jou in zo’n situatie ook enorm opluchten.

 

3. Verzin een afscheidsritueel

Een ritueel verzinnen en uitvoeren om het afscheid te symboliseren, kan je ook erg helpen. Indien je een afscheidsbrief hebt geschreven, zou je die bij voorbeeld kunnen verbranden. Een coachee van mij is nu samen met een vriendin dossiers van haar werk aan het versnipperen. Praktisch, want het ruimt lekker op en het is tegelijkertijd voor haar een onderdeel van het afscheid nemen.

 

4. Schrijf je levensverhaal

Een opdracht die bij Dynamisch Bureau vaak onderdeel van het traject is, is het schrijven van je levensverhaal. Dit strekt verder dan het terug kijken op je loopbaan alleen en geeft je onder andere zicht op het maken van keuzes, rode draden in je leven en je talenten.

 

5. Neem je tijd (voor ontspanning)

“Als het goed gaat met jou, gaat het goed met je loopbaan”, zeg ik vaak tegen de mensen die ik begeleid. Dat is de basis om een nieuwe stap te zetten in werk. Neem je tijd. Breng energiegevers en -vreters in kaart en kies zo veel mogelijk voor de energiegevers!

Veel succes met je tijd voor afscheid nemen. Met deze tips gaat het zeker lukken!

¹ zie http://www.flexbarometer.nl

Inschrijven artikelen

  • Ontvang regelmatig praktische tips, ervaringen en inspiratie voor het vergroten van werkgeluk! Laat hier je gegevens achter.